Kérdés:

Tisztelt Szakértő! Ha egy alanyi mentes vállalkozás EU-n belüli partnernek állít ki számlát szolgáltatásnyújtásról, akkor mi a helyes eljárás? Kell neki EU-s adószám? Kell áfabevallást (és A60-ast) benyújtania? Maradhat egyáltalán alanyi mentes? A számlát alanyi mentesként állítja ki? Válaszát előre is köszönöm.

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. tv. 29. § alapján az ún. közösségi adószám igénylése kötelező (lásd még 7. § 29. pont). A törvény 2. sz. melléklete B/ rész 3.4 pontja szerint az alanyi adómentességet választó adóalany áfa bevallási kötelezettségének minden esetben havi gyakorisággal tesz eleget. Ugyanakkor az Áfa tv. 257. § (1) bekezdése értelmében az adót önadózással megállapító, a (2) bekezdésben meghatározott adóalany, akinek az adott adó megállapítási időszakban nincs olyan önadózással megállapítandó adója, amelyről ellenkező esetben bevallást kell tennie, illetve nincs ún. összesítő nyilatkozat-benyújtási kötelezettséget keletkeztető közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügylete, és adólevonásra nem jogosult vagy jogosult ugyan, de ugyanebben az adó megállapítási időszakban adólevonási jogot nem gyakorol, mentesül az adott adó megállapítási időszakban a bevallási kötelezettség alól. Az alanyi adómentes adóalanynak, mely kifejezetten szerepel az Áfa tv. 257. § (2) bekezdésében, az előzőekben összefoglalt feltételek együttes megléte esetén  bevallást benyújtania nem kell. Az Európai Unión belüli kereskedelmi kapcsolat az alanyi adómentes státuszt nem érinti.

A kérdésfelvetés alapján valószínűsítem, hogy az adott szolgáltatás nyújtásának teljesítési helye külföld. Amennyiben ez helyes, úgy az általános szabályok szerint a szolgáltatás után Magyarországon áfát fizetni nem kell, hiszen az ügylet a belföldi áfa területi hatályán kívülinek minősül. Az ilyen szolgáltatások esetében tehát az alanyi adómentes adóalany nem járhat el e minőségében. Ez azonban nem jelent adófizetési kötelezettséget. A számlán az esetben célszerű az “áfa területi hatályán kívüli” megjegyzést feltüntetni.

 

Tisztelettel:

Dr. Somos Géza

ügyvéd

 

Olvasson többet az adójogról és az adóellenőrzésről!