Kérdés: Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni: egy kft. tanácsadással foglalkozott, de sajnos nem jött be a számításuk, ezért más tevékenység után néztek: vásároltak egy ingatlant egy magányszemélytől, amit lebontottak és egy négylakásos társasházat építenek a helyébe. A kérdésem: a januárban elkezdett bontási majd építési számlák áfája elszámolható-e ,és ha eléri (most negyedévesek) a visszaigényelhető összeghatárt, visszakérhető-e? Vagy hogy kell kezelni ezeknek a számláknak az áfatartalmát? A könyvelésben a 814-es kartont használjuk, erre a számlára raktuk az ingatlan értékét is és az eddigi számlák értékét is. Még egy kérdést szeretnék feltenni: ha értékesítik ezeket a lakásokat, milyen áfakulcsot kell használni, 5 vagy 27 százalékot? Segítségét köszönöm. Üdvözlettel: G. Zsuzsa

Válasz: Tisztelt Kérdező!

Az általános forgalmi adó rendszerének alapelve, hogy az áfa fogyasztást terhelő adó. Ebből következően ez az adó a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás végső fogyasztóját terheli. Azok a vállalkozások, melyek nem saját fogyasztás céljára, hanem adóköteles tevékenységük érdekében vásárolnak, a beszerzésükhöz kapcsolódó adót levonásba helyezhetik. Az adólevonási jog akkor gyakorolható jogszerűen, ha a beszerzés (termék, illetve szolgáltatás vásárlása) és az adóalany adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenysége között közvetlen és azonnali kapcsolat áll fenn. Az Európai Bíróság gyakorlata alapján vélelem áll fenn amellett, hogy az adóalany beszerzései vállalkozási célt szolgálnak. Ez a vélelem akkor dől meg, ha bebizonyosodik a konkrét beszerzés vállalkozásidegen célja. Az Európai Bíróság szerint az adóalany a gazdasági tevékenységének előkészítése érdekében történő beszerzései között is azonnali és közvetlen a kapcsolat az adóalany gazdasági tevékenységével.

Az Ön által említett esetben úgy tűnik, hogy ún. saját rezsis beruházásról van szó. Ez esetben a lakóingatlanok kedvezményes adókulccsal történő értékesítésének feltételeit a 2016/41 adózási kérdés részletesen összefoglalja. Terjedelmi okoknál fogva remélem, hogy elegendő, ha csupán felhívom a figyelmét erre az ún. adózási kérdésre és eltekintek annak ismertetésétől.

Tisztelettel:
dr. Somos Géza
ügyvéd

Dr. Somos Géza adószakértő, adójogász és adójogi ügyvéd