Kérdés: Zárt végű lízingre vásárolt 6 személyes Opel (D)Vivaro Combi gépjárműre az áfa visszaigényelhető?

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Mielőtt a kérdésre válaszolnék, talán annyit érdemes előrebocsátani, hogy az Áfa tv. a “lízing” fogalmát nem használja, ugyanakkor kifejezetten foglalkozik a termékértékesítéseknek azokkal változataival, amikor az értékesítésre oly módon kerül sor, hogy a határozott időre szóló bérlet lejártakor a bérlő a tulajdonjogot legkésőbb az utolsó bérleti díj esedékességekor megszerzi.
A kizárólag gazdasági, vállalkozási tevékenység céljából használt személygépkocsi bérleti díjának (lízing díjának) áfa tartalma levonásba helyezhető.

Személygépkocsik ún. zárt végű lízingbe adása esetén az adólevonási jog érvényesíthető, vagyis vételárban felszámított adó (mint tételesen elkülöníthatő beszerzés) levonható, amennyiben a személygépkocsi beszerzésére az Áfa tv. 125. § (1) bekezdés a) pontja szerinti továbbértékesítési céllal került sor. A továbbértékesítési cél abban az esetben valósul meg, ha a a gépkocsit a lízingbeadó bizonyítottan saját használat,vagy egyéb módon történő hasznosítás nélkül adja zárt végű lízingbe, és az értékesítés időpontjában a használati érték csak a kereskedelemben szokásos értékváltozás miatt tér el a szerzéskori használati értéktől (lásd: Áfa tv. 259. § (22. pont).

Tisztelettel:
dr. Somos Géza
ügyvéd

Dr. Somos Géza adószakértő, adójogász és adójogi ügyvéd