Kérdés: Tisztelt Szakértő! Belföldi, EU-s adószámmal rendelkező kft. Németországból német magánszemélytől vásárol elektromos személygépkocsit. A belföldi kft.-nek az áfabevallásában fel kell-e tüntetnie? Kell-e áfát fizetni? Köszönettel.

Válasz: Tisztelt Kérdező!

Az Ön által felvetett probléma kapcsán abból indulok ki, hogy az értékesítő magánszemély, következésképpen nem alanya az áfa rendszerének.

Az Áfa tv. 2. § b) pontja értelmében adót kell fizetni terméknek az Európai Közösségen belüli beszerzése után. A 19. § a) pontja szerint a 2. § b) pontja azt az esetet foglalja magában, amikor a terméket adóalany vagy nem adóalany jogi személy szerzi be, feltéve, hogy az értékesítő olyan ADÓALANYKÉNT jár el, aki stb., stb. Az Áfa tv. említett két rendelkezésének összevetése alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a jogszabály közösségi áfa-alanyok egymás közötti ügyletei esetében írja elő az adófizetési kötelezettséget. Amennyiben tehát az értékesítő nem alanya az áfa rendszerének, úgy az ügylet után áfát fizetni nem kell. Áfa tv.magyarázata, 41. oldal, magyarázat első bek., második mondat.

Tisztelettel:
dr. Somos Géza
ügyvéd

Dr. Somos Géza adószakértő, adójogász és adójogi ügyvéd