Jövedéki adó

A következő kérdéseimre szeretnék választ kapni. 1. kérdésem: A jövedéki adó alá tartozó termékeket forgalmazó egyéni vállalkozó a beszerzéseinek pénzügyi rendezését közvetlenül a szállító bankszámlájára, pénzintézeti befizetéssel teljesíti. Betartja-e ezzel a készpénzkorlátozással kapcsolatos szabályokat, mivel ez a kifizetés az ő bankszámláján nem jelenik meg csak a szállító bankszámláján? 2. kérdésem: Éttermi értékesítést és éttermi szolgáltatást is végző adóalany a két különböző adókulcs miatt különböző árakat is kell, hogy alkalmazzon pl: ugyanazon étel éttermi, illetve elvitelre történő értékesítése során? Azaz a nettó ár azonos és a két áfa kulcs miatt az eladási ár különböző?

Tisztelt Kérdező!

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 38. § (3a) bekezdése tartalmazza készpénz korlátozással kapcsolatos szabályokat. A NAV e rendelkezéshez tartozó 3002/2013 sz. tájékoztatójának 4.3. pontja alapján az Ön által említett eset nem minősül készpénzfizetésnek.

Második kérdését illetően, valóban az a helyzet, hogy a felvázolt esetben a szolgáltatások adókulcsának eltérő mértéke miatt a végső fogyasztó felé az értékesítési ár különböző.

Tisztelettel:

Dr. Somos Géza

ügyvéd