Tisztelt Szakértő, két kérdésem lenne, mely ugyanazt az ügylet típust fedi le két irányból: “A” magyar cég “B” magyar cégnek szállít árut, amit “C” német cégnek számláz ki, neki van magyar adószáma. “C” német cég “D” német cégnek számláz tovább. “A” magyar cég intézte a fuvart. A “D”-nek számlázás után az áru pontos útját nem ismerjük. “A” cég magyar áfával számlázta “C” német cégnek az árut. Kérdésem, hogy helyesen gondolom-e, hogy “C” német cégnek a német adószámával kell-e “D” német vevőjének a számlát kiállítania áfamentesen, német közösségi adatszolgáltatást kell-e láncügylet jelöléssel leadnia erről, és így “C” a magyar állam csak felé visszaigénylő pozícióban lesz-e, közösségi adatszolgáltatás nélkül? A kérdés másik fele: “X” német cég “Y” német cégnek szállít árut, majd azt “Z” magyar cégnek számlázza ki német ÁFÁ-val. “Z” magyar cégnek van német adószáma. “Z” magyar cég “W” magyar cégnek számlázza tovább az árut, de jól gondolom, hogy ezt a magyar adószámával fogja tenni, uniós értékesítésként, mert a teljesítés helye Németország, és Németországban csak visszaigénylő pozícióban lesz? A fuvart “X” intézte. Köszönettel, Miksa Viktor

 

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által összefoglaltak alapján abból indulnék ki, hogy “C” német társaság gazdasági tevékenységet végez Magyarországon (lásd e tekintetben az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 16. § (1) bekezdését). A másik, a kérdés megítélése szempontjából fontos körülmény szerintem, hogy az áru Magyarország területét nem hagyta el. Abból a tényből pedig, hogy “C” továbbszámláz “D” felé, arra következtetek, hogy “C” az áru feletti, tulajdonosként való rendelkezési jogot is megszerezte, méghozzá Magyarországon. Mindezek alapján arra hajlanék, hogy “C”-nek, mint belföldön gazdasági tevékenységet folytató adóalanynak a Magyarországon beszerzett és innen indított áru értékesítése kapcsán magyar adószámmal kellene kibocsátania a számlát “D” felé.

Véleményem szerint az “áru útjának ismerete” alapvető fontosságú kérdés annak eldöntése szempontjából, hogy “C” adómentesen állíthatja-e ki a számlát “D” felé. Ennek az információnak a hiányában a kérdésre nem adható válasz.

A kérdés második részét illetően, az előbb felvázolt logika alapján, “Z”-nek valószínűleg német adószámmal kellene kiállítani a számlát, ám ebben a vonatkozásban az irányadó német jogszabályok rendelkezéseit is szükséges figyelembe venni. A Közösségen belüli termékértékesítés megvalósulásának megítéléséhez ugyancsak elengedhetetlenül szükséges az “áru útjának ismerete”.

Hangsúlyozom, hogy válaszom tájékoztató jellegű, a konkrét ügyre csak a részletek, a szerződéses jogviszonyok teljes ismeretében adható megfelelő válasz.

Tisztelettel:

Dr. Somos Géza

ügyvéd