Kérdés: Tisztelt Hölgyem, Uram! Egy ügyfelem beruházáshoz kapcsolódó áfa elszámolására szeretném tanácsukat kérni. „A” magyar kft. gyártósor beszerzésére 2 db külön szerződést kötött. A beruházáshoz szükséges anyagokat, alkatrészeket szállítási szerződés keretében „B” dán vállalkozástól vásárolja meg. A berendezések összeszerelésére-, üzembehelyezésére egy másik szerződést kötött „C” osztrák cég „D” magyarországi fióktelepével. A teljesítés helye Magyarország. A „B” vállalkozási szerződés teljesítése az alkatrészek, anyagok szállításával, a „D” vállalkozás teljesítése a „B” vállalkozás által szállított alkatrészek beüzemelésével, sikeres próbaüzemmel zárul. A gyártósor teljes értékéből a döntő rész az anyagok, alakrészek értéke. „B” vállalkozásnak nincs magyarországi telephelye, nem rendelkezik magyar adószámmal. „D” vállalkozás 27 százalékos áfával számlázza szerződéses terjedelmét. Kérdésünk, hogy a „B” vállalkozástól beszerzett anyagok és berendezések beszerzése a közösségi beszerzésre vonatkozó fordított adózás alá esik-e? A “D” vállalkozás áfa-elszámolását befolyásolják-e az áfatörvény 32. §-ban leírtak? Segítségüket előre is köszönöm.

Válasz: Tisztelt Kérdező!

Az Ön által felvázolt ügylet alapján úgy látom, hogy “B” szereplő pusztán arra vállalt kötelezettséget, hogy az “A” magyar megrendelő által megrendelt alkatrészek tulajdonjogát, birtokát, az azok feletti rendelkezési jogot átruházza a megrendelőre. “B” dán szállító kötelezettsége ennyi és nem több. Ebből megítélésem szerint az következik, hogy a kérdéses gazdasági esemény az áfa szempontjából Közösségen belüli termékértékesítésnek minősül (Áfa tv. 2. § b) pontja, 19. § a) pontja, 21. § (1) bekezdése, illetve 50. §). Esetünkben tehát a Közösségen belüli termékértékesítés szabályainak megfelelően az adót a belföldi megrendelőnek kell megfizetnie.

Az Áfa tv. 32. §-ának hatálya alá azok az ügyletek tartoznak, amikor az eladó azzal a kötelezettséggel vállalja a termék értékesítését, hogy annak be-, illetve felszerelése, vagy összeállítása az ő feladata.

Tisztelettel:
dr. Somos Géza
ügyvéd

Dr. Somos Géza adószakértő, adójogász és adójogi ügyvéd