Kérdés:Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a kézi segédmunka áfatörvény szerinti megítéléséhez. Társaságunk nagytömegű földmunkákkal foglalkozik, melyek nagy részben fordított adózás alá esnek, de vannak normál áfás megrendelésink is. Általában minden munkánál veszünk igénybe kézi segédmunkát, melyet normál, egyenes adózással számolunk el. A szerződéseket is így kötjük és a számlákat is így fogadjuk be. Álláspontunk szerint a kézi segédmunka nem sorolható az építés-szerelési tevékenységek közé. Kérdésem az lenne, hogy helyesen járunk-e el? Segítségét előre is köszönöm!

Válasz: Tisztelt Kérdező!

A kérdés lényegében az építési-szerelési munka fogalmának tisztázására irányul. Ezzel kapcsolatban talán célszerű előrebocsátani, hogy a kérdéses fogalomkört az Áfa tv. rendkívül tágan kezeli, ráadásul a konkrét ügyletet megalapozó, egyedi szerződés tartalmának is alapvető jelentősége van. A szerződéses jogviszony részletei ismeretének hiányában talán az a legcélszerűbb, ha a probléma megoldásához segítséget nyújtó támpontokra hívom fel a figyelmet. Egy adott ügylet akkor tartozik az Áfa tv. 142. § (1) bekezdés b) pontjának hatálya alá, ha az alábbi feltételek egyidejű megléte megállapítható:

a) az ügylet szolgáltatásnak minősül, b) az ügylet építési-szerelési vagy egyéb szerelési munkának minősül, c) az építési szerelési vagy egyéb szerelési munka ingatlan létrehozására, bővítésére, átalakítására vagy megváltoztatására – ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is – irányul, d) az építési-szerelési munka hatósági engedély köteles, stb. (lásd: Áfa tv. 142. § (1) bekezdés b) pontjának utolsó fordulatát).

Amennyiben tehát az előbb részletezett feltételek bármelyike hiányzik, az adott gazdasági esemény nem tartozik az ún. fordított adózás esetkörébe. Abban az esetben, ha az említett feltételek együttes megléte megállapítható, úgy az ügyletet a fordított adózásra vonatkozó szabályok szerint kell kezelni, függetlenül attól, hogy az azon belüli szolgáltatások egy részét kézi segédmunka útján kell teljesíteni.

Tisztelettel:
dr. Somos Géza
ügyvéd

Dr. Somos Géza adószakértő, adójogász és adójogi ügyvéd