Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségüket. Magyar adóalany harmadik országbeli állampolgárnak nyújt az Áfa tv. 46. § (2) b. pont szerinti szolgáltatást. Ebben az esetben az EU-s adóalanynak be kell jelentkeznie az igénybe vevő letelepedés szerinti országába és ottani áfával kell a számlát kibocsátania, bevallania, megfizetnie? Köszönettel.

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által összefoglalt probléma kapcsán, az Áfa tv. 46. §-ára történt hivatkozás miatt abból indulok ki, hogy az Önök megrendelője ún. harmadik országbeli személy, aki nem tekintendő adóalanynak. Az Áfa tv. említett rendelkezése alapján az ügylet az Áfa tv. területi hatályán kívülinek minősül. NEMZETKÖZI ÜGYLETEK ÁFÁJA, 352. oldal

Tisztelettel:

Dr. Somos Géza 

ügyvéd

Áfa tv. 46. § II.

 

Tisztelt Somos Géza! A fenti kérdésre adott válaszával kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben nem történik forgalmi adó fizetés egyik fél részéről sem? http://adozona.hu/kerdesek/2017_11_22_Afa_tv_46__lad Köszönettel.

Tisztelt Kérdező!

Először is elnézését kérem a kissé késedelmes válaszért. Megítélésem szerint – figyelemmel az Áfa tv. és az Uniós szabályozás vonatkozó rendelkezéseire – a kérdéses ügylet kapcsán Önnek, mint belföldön gazdasági letelepedettséggel rendelkező, magyar adóalanynak áfa felszámítása nélkül kell kibocsátania a számlát. Javaslom, hogy a számlán “Az Áfa tv. 46. §-a értelmében az áfa területi hatályán kívüli” megjegyzést tüntesse fel. A számla befogadójának hazai joga dönti el az Ön partnerének adójogi helyzetét. 

Tisztelettel:

Dr. Somos Géza

ügyvéd