Kérdés: Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy ausztrál cég informatikai szolgáltatásról számlát bocsátott ki egy magyar cég felé. A számlán egy “EU000000000” formátumú adószámot tüntetett fel, s arra hivatkozik, hogy ez az Ő, az unió területén végzett tevékenységéhez kapcsolódó “EU-s adószám”. A kérdésem az, hogy hol ellenőrizhető ez az adószám? S ilyen adószámmal van-e lehetősége fordított áfás szolgáltatás igénybevételére? Köszönöm! Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

Válasz: Tisztelt Kérdező!

Az uniós adószámok létezését, érvényességét az ún. VIES (VAT information exchange system) rendszer segítségével ellenőrizheti.

Határokon átívelő szolgáltatásnyújtás esetén főszabály szerint a megrendelőnek a szolgáltatás teljesítésével legközvetlenebbül érintett gazdasági letelepedettsége (székhely, telephely) határozza meg a teljesítés helyét, vagyis azt a tagállamot, melynek általános forgalmi adója terheli az adott szolgáltatást (lásd Áfa tv. 37. § (1) bekezdése). Importszolgáltatás esetén tehát a megrendelő az adófizetésre kötelezett személy, mely kötelezettségét önbevallással teljesíti.

Tisztelettel:
dr. Somos Géza
ügyvéd

Dr. Somos Géza adószakértő, adójogász és adójogi ügyvéd