Tisztelt Szakértő! Ingatlan áfaarányosítással kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ha egy cég átalakul kedvezményes átalakulás keretében, kiválással, a kiváló cég vitte az egyik ingatlant, mely esetében a jogelőd élt az áfalevonási joggal az üzembe helyezéskor. Kérdésem, hogy a 240 hónapos figyelési időt hogyan kell számolni? A kiváló társaság cégbejegyzésének napjától, vagy a jogelőd aktiválási napjától?

 

Tisztelt Kérdező!

Az Áfa tv. 136. § (1) bekezdése a tárgyi eszköz (esetünkben a kérdéses ingatlan) a 135. § (1) bekezdés b) pontja szerinti ún. figyelési időszakon belül történő értékesítése esetére írja elő – az egyéb feltételek megléte esetén – az adó korrekcióját.

Az Áfa tv. 17. § (2) bekezdése értelmében nem áll be a termék értékesítéséhez fűződő joghatás, ha az adóalany jogutódlással szűnik meg (lásd még e rendelkezés (3) bekezdésének a) pontját).

Amint látható a 136. § a tárgyi eszköz “értékesítése” esetére írja elő adott esetben a korrekciót. A 17. § (2) bekezdése ugyanakkor az adóalany jogutódlással történő megszűnését nem minősíti termék értékesítésnek, ez a jogi esemény áfa körön kívüli ügylet.

Az Áfa tv. említett két rendelkezéséből tehát véleményem szerint azt a következtetést lehet levonni, hogy a “figyelési időszak” nem indul újra a jogutódnál a jogutódláskor. Természetesen más kérdés, ha a tárgyi eszköz használatbavételére már a jogutódnál kerül sor, ez esetben a 20 éves figyelési időszak a jogutódnál történő használatbavétel időpontjában kezdődik.

Felhívom a figyelmet az Áfa tv. 18. §-ában foglaltakra, mivel az e paragrafusban meghatározott feltételeknek egyidejűleg fen kell állniuk ahhoz, hogy ne álljon be a termékértékesítéshez fűződő joghatás.

Tisztelettel:

Dr. Somos Géza

ügyvéd

 

Ha szüksége lenne egy adószakértőre, a linkre kattintva írhat üzenetet!