Kérdés:

Tisztelt Somos Géza! A fenti kérdésre adott válaszával kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben nem történik forgalmi adó fizetés egyik fél részéről sem? Köszönettel.

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Először is elnézését kérem a kissé késedelmes válaszért. Megítélésem szerint – figyelemmel az Áfa tv. és az Uniós szabályozás vonatkozó rendelkezéseire – a kérdéses ügylet kapcsán Önnek, mint belföldön gazdasági letelepedettséggel rendelkező, magyar adóalanynak áfa felszámítása nélkül kell kibocsátania a számlát. Javaslom, hogy a számlán “Az Áfa tv. 46. §-a értelmében az áfa területi hatályán kívüli” megjegyzést tüntesse fel. A számla befogadójának hazai joga dönti el az Ön partnerének adójogi helyzetét.

 

Az Áfa tv. 46. §-ában felsorolt, ún. harmadik országbeli, nem adóalany részére teljesített szolgáltatások nyújtása esetén a teljesítési hely nem belföldre esik, ezért a magyar szabályok szerinti áfa fizetési kötelezettség szóba sem jöhet, következésképpen az általános forgalmi adó fizetési kötelezettség a megrendelő (megbízó) országába “tevődik át”.  Ebből az is következik, hogy a szolgáltatásnyújtónak Magyarországon adót fizetnie nem kell.  Azt pedig a szolgáltatás igénybevevője országának joga dönti el, hogy a konkrét esetben kell-e, és ha igen, kinek kell megfizetnie a célország joga szerinti áfát.

Tisztelettel:

Dr. Somos Géza

ügyvéd 

 

Olvasson többet az adójogról és az adóellenőrzésről!