Kérdés: Tisztelt Szakértő! Egy kis segítséget kérek. Ügyfelem adómentesség helyett az általános szabályokat választotta az ingatlan értékesítésére. Nyolcéves lakóingatlant magánszemélynek értékesít. Ez esetben áfásan vagy áfamentesen értékesíthet? Nagyon köszönöm a választ előre is.

Válasz: Tisztelt Kérdező!

Abban az esetben, ha az adóalany az Áfa tv. 88. § (1) bekezdése szerinti jogával élve a beépített ingatlan (ingatlanrész) értékesítését adókötelessé tette, úgy az ügylet után az adót meg kell fizetni (vesd össze: Áfa tv. 86. §(1) bekezdés j) pontja).

Talán érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az Áfa tv. 88. § (5) bekezdése értelmében, aki élt az ún. adókötelessé tétel jogával, az attól a választása évét követő ötödik naptári év végéig nem térhet el. Az említett időszak elteltét követően ugyanakkor a következő évre az eltérés lehetősége az adóalany részére nyitva áll, ha erre vonatkozó szándékát az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. változás bejelentésére vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően bejelenti. Ez azt jelenti, hogy a bejelentést a tárgyévet megelőző év december 31-éig meg kell tenni, e határidő elmulasztása esetén az adókötelezettség köréből történő “kilépés” lehetősége egy évet “csúszik”.

Tisztelettel:
dr. Somos Géza
ügyvéd

Dr. Somos Géza adószakértő, adójogász és adójogi ügyvéd