NOTE TO INSPECTOR: The word "iridium" on the pen's nib is not a brand: it's the name of the metal of which the nib is made. Thanks.

Az áfa ellenőrzés kapcsán a címben felvetett kérdést azokkal a rendkívül érdekes és bonyolult helyzetekkel kapcsolatban vetjük fel, amikor megrendelőnkkel olyan összetett ügyletre kötünk megállapodást, melynek egyes elemei egyenes adózás alá esnek, más elemei az Áfa törvény 142. § (1) bekezdésében felsorolt esetek közé tartoznak (pl. az ún. építési szerelési munkák), vagyis az áfát megrendelőnknek kell megfizetni. Az Európai Bíróság ítéletei segíthetnek bennünket a megoldás megtalálásában. Először is azt kell megvizsgálnunk, hogy az általunk megkötött szerződés egyes elemei olyan szorosan kapcsolódnak-e egymáshoz, hogy azok szétválasztása életszerűtlen lenne. Amennyiben az ügylet alkotóelemei önálló szolgáltatásnak nem tekinthetők, azok tehát egységes ügyletnek minősülnek, úgy ez azt jelenti, hogy azok az áfa szempontjából sem kezelhetők elkülönítetten (Európai Bíróság, C-41/04, Levob ügy).

 

A megoldás nem könnyű, egy kedvezőtlen kimenetelű áfa ellenőrzés elkerülése érdekében azt kell végiggondolnunk, hogy az általunk megkötött szerződésnek melyik eleme dominálja az ügyletet, ez dönti el ugyanis, hogy az adott ügylet egyenes, vagy fordított adózás alá esik-e. A Kúria egyik viszonylag új ítéletében a vizsgálandó szempontok között jelölte meg a szerződő felek akaratát, a szerződés célját.A Kúria azt is kifejtette, hogy adott esetben a szerződés tárgyát képező dolognak az értéke nem feltétlenül döntő az ügylet alkotóelemei dominanciájának megállapítása szempontjából (Kúria, Kfv.I.35.410/2015)

Az ÁFA ellenőrzés egy bonyolult folyamat, olvasson utána a linkre kattintva.